Гипсова мазилка

Гипсовата мазилка покрива и най-високите изисквания за здравина и приятна топлина. Този тип мазилка се прилага за полагане и изравняване на вътрешни помещения (стени, тавани). Има доста широко приложение при заглаждане на груба зидария, бетон, газобетон, за изравняване на стари мазилки, криви и разбити стени.

Гипсовата мазилка е позната и прилагана още в древността, тъй като гипсът притежава изключително добри качества. Гипсът предлага забележителни строително-биологични качества за приятен климат за живот, защото гипсът може бързо да поеме влага от въздуха в помещението или да я отдаде отново. Освен това той има добра паропропускливост, идеален за създаване на хармоничен климат в помещенията. Освен всичко друго, в кристалната решетка на гипса се съдържат две молекули вода, които при нагряване се освобождават и образуват противопожарен слой. Ниската топлопроводимост на този вид мазилка намалява разходите на топлина, което е още едно качество, което не бива да се пренебрегва.

Подготвяне и нанасяне на гипсовата мазилка

Независимо от мястото на полагане на гипсовите мазилки, върху стената или тавана технологията е една и съща.

Обработката на основата е едно от най съществените действия, което трябва да бъде извършено, преди да започне полагането на машинната мазилка. Стените и таваните се обработват старателно, както механично, така и с грунд бетон-контакт. Така вцеплението на новата мазилка с основата се увеличава и попиваемостта намалява, това предпазва нанесения материал от бързо изсъхване и напукване.

При оформянето на ръбовете се използват метални ъгли. Така ръба е по стабилен и инструментът се води по металния ъгъл, който предварително е нивелиран. Ъглозащитни профили се поставят, за да осигурят механичната защита на ъглите.

Нанасянето на материалите се извършва със специални машини за гипсови мазилки, което намалява значително времетраенето, както и разходите за труд. Гипсовата мазилка се нанася на стената на хоризонтални ивици с помощта на мазаческата дюза на машината. Нанасянето на мазилката трябва да става по възможност отгоре надолу. След напръскването гипсовата смес се разпределя с метален мастар хоризонтално и вертикално. Изравняването на мазилката, изисква голям опит и е един от най-трудните моменти от обработването. Когато започне втвърдяването гипсовата повърхност се изтегля с шпакла, за да се заличат неравностите. Ако тогава гипсът е достатъчно втвърден се овлажнява. Минава се с гладилна гъба и накрая, когато повърхността стане матова се заглажда с пердашка.

Повърхностите на стените измазани с гипсова мазилка са топли на пипане, тъй като ниската топлопроводност на гипса редуцира загубите на топлина.

Машинната гипсова мазилка се отличава с плавно втвърдяване, което осигурява съобразено с практиката време за работа. Времето за работа позволява рационално покриване на големи повърхности. Машинният гипс запазва дълго време пластичността си, което дава възможност за прекъсване на работата до 15 мин.

Съвременна гипсова мазилка, която се предлага на българския пазар е съставена от строителен гипс и различни по свойства минерални добавки с цел по - доброто сцепление с основата. И въпреки, че може да прочетете на опаковките, че са готови за боядисване, то при по високи изисквания към повърхността следва нанасяне на фина шпакловка, за да се постигне идеална гладкост на вътрешните помещения.


Машинни мазилки: