Топлоизолация

Toплoизoлaциятa пpeдcтaвлявa вид caниpaнe. To ce cъcтoи в изoлиpaнe нa cтeнитe нa cгpaдaтa със специален допълнителен слой, най-често от експандиран полистирол /EPS/, екструдиран полистирол /XPS/ или вата. Топлоизолацията е един чудесен начин да се подобри комфорта в жилището и да се ограничат енергийните разходи. Изчиcлeнo e, чe cлeд пoдoбнo caниpaнe нa cгpaдaтa ce пocтигa cпecтявaнe нa тoплинa oт 40% дo 70%, в зaвиcимocт oт тoвa дaли сградата e cтapo или нoвo cтpoитeлcтвo. Не на последно място фасадната топлоизолация осигурява запазването на по-ниска стайна температура през лятото, допълнително има шумоизолиращ ефект и предотвратява проблеми причинени от влагата.

Единственото правилно място на изолацията е непосредствено до най-студеното място - отвън. Така температурата плавно се покачва отвън-навътре и вътрешната повърхност на стената има температура близка до тази на въздуха. Освен това външната изолация подобрява температурната крива на стените, което гарантира тяхната дълготрайност. Те могат да се изолират със експандиран пенополистирол (стиропор) – EPS, различни твърди плочи от екструдиран пенополистирол (фибран) – XPS и минерални вати – стъклени и каменни, които са като дюшеци и плочи с различна твърдост. Най-евтината топлоизолация е от експандиран пенополистирол (стиропор). Той е "по-слаб”, поради което е предпочитан материал предимно за сутеренни помещения, тавани и къщи, които се намират на места с влажен микро климат. Предимство на минералните вати са допълнителните им качества – шумоизолация, негоримост. Но по показател “добра топлоизолация” те са равностойни на стиропора. С еднократна инвестиция в топлоизолация се постига многогодишен ефект.

Технология за полагане на топлоизолация

схема на топлоизолация
  1. Отстранява се старата напукана, ронеща се или хлабава мазилка с цел по-качествено залепяне на топлоизолационните плоскости. Колкото по-добра основа се изгради за изолацията толкова по-добре.
  2. Топлоизолацията се залепва към стената със специално лепило за топлоизолация.
  3. Стената се дюбелира със специални пластмасови дюбели които допълнително прикрепят положената топлоизолация.
  4. Поставя се специална армираща стъклофибърна мрежа.
  5. Плоскостите се шпакловат върху мрежата със специална шпакловка за топлоизолация, съдържаща необходимите добавки и фибри, които я правят по-устойчива на напукване и гарантиращи по дългият и живот.
  6. Поставят се PVC ъгли с мрежа върху ръбовете, което ги прави по-здрави и издръжливи.
  7. Полага се фасадна мазилка, която придава здравина, цвят и завършен вид на топлоизолацията.

Как е правилно да се лепи?

как се лепи топлоизолация 1

Лепенето на топлоизолационните плоскости се извършва отдолу нагоре (от ниво горен ръб цокъл), хоризонтално по дължината на фасадата.

Монтирането на цокълен профил е едно от най-важните действия за да се подведе правилно топлоизолацията по фасадата. Профилът трябва да отговаря на дебелината на топлоизолационната плоскост.

Реденето се извършва с разминаване на фугите на ½.

На обратната страна на листа се нанася ивица от лепилото и се добавят три топки в средата. В единия край на ивицата лепило се оставя процеп, така че при притискане на плоскостта към стената да има възможност въздухът да излезе и да се получи добро нивелиране и залепване.

Лепилната повърхност трябва да бъде около 40% от цялата площ. Когато основата е равна и гладка, плоскостите могат да се намажат изцяло с лепило, нанесено с гребен 10 мм и тогава разходът на лепило е по-нисък.

Плоскостите се редят плътно една до друга, с разминаване на ½ , като не се допускат отворени фуги между тях. В противен случай се образуват топлинни мостове. Ако все пак такива празнини се получат, то те се запълват с ивици от същия материал, а не с лепилен разтвор.

Особено важно е в областта на ъглите листовете да се кръстосват, като по този начин се гарантира устойчивостта на захващане в тези зони.

как се лепи топлоизолация 2

Линиите на подреждане (фугите) между плоскостите не трябва да са продължения на очертанията на отворите по фасадата. Друг важен принцип при реденето на топлоизолационните плоскости е при обръщането на прозорците фугата да не е видима към фасадата.

как се лепи топлоизолация 3

След като лепилото е втвърдило насрещните фуги се шлайфат.

как се лепи топлоизолация 4

Дюбелирането се извършва поне 24 часа след залепването на платното на фасадата. Лепилото трябва да е стегнало, за да не хлътне платното навътре, когато се набива с чука. Дюбелирането се извършва само там, където има лепило. Ако не се спази тази технология, по фасадата ще се получат множество неравности. Също така е задължително дюбелът да се набива до пълното му навлизане в стиропора и преди шпакловката с мрежа да се подмаже с лепило дупката, която се е получила. Ако шапката на дюбела не се скрие напълно, на мястото ще се получи издатина, която не може да се оправи с шпакловката и ще развали визията на фасадата. Някои производители предлагат вече и капачки за дюбелите си, като предварително се изрязва леглото за шапката на дюбела в стиропора. При класическия метод след приключване на дюбелирането и преди започване на шпакловката всички глави на дюбелите задължително се шпакловат.

Шпакловка с мрежа – започва се от горе надолу, като се избира за начало външен или вътрешен ъгъл на сградата. Лепилото се нанася на ивица от 1 м по цялата височина на сградата. След това мрежата се полага върху него, притискайки я с маламашката. Започва се от стрехата на покрива или най-високата част на фасадата в посока надолу към цокъла. Когато мрежата се залепи, лепилото започва внимателно да се заглажда и материалът в повече се връща обратно в баките. Следващото парче мрежа трябва да застъпи 10 см от старото. Процедурата се повтаря. При всички вътрешни ъгли мрежата трябва да се застъпи поне 20см с мрежата на съседната стена. При прозорците се реже, след като вече е залепена. Ъглите на технологичните отвори се армират допълнително с парче мрежа, положено на 45* спрямо отвора, преди полагането на основната мрежа. След нанасяне на мрежата се полагат ПВЦ лайсни по всички ъгли на фасадата, както и всички необходими водобрани по тераси и плотове на прозорци. Следва втора, а понякога и трета ръка шпакловка за изравняване повърхността на фасадите.

Грундирането се извършва ден преди нанасяне на мазилката. Също така трябва да се убедим, че шпакловката е напълно суха и няма да запечатим влага в нея. Грунда се разнася старателно с мечето по основата, а при козирката и обръщането на прозорците се използва четка.

Нанасянето на мазилката се извършва с инструменти от неръждаема ламарина. В зависимост от вида и, мазилката се нанася и обработва само с метална маламашка или се нанася с метална и се обработва с пластмасова маламашка. Само с метална се изпълнява минералната или мозаечна мазилка. Останалите фасадни мазилки се обработват с пластмаса.

При работа с минерална или каменна вата се спазват същите процедури описани по-горе, като съществената разлика в материалите освен ватата са дюбелите за монтаж, които са с метален пирон, предвиден за задържане на по-голямата тежест на плочите. Лепилата предвидени за залепване и шпакловане са усилени допълнително и са пригодени за по-добро сцепление с ватата. Материалът не позволява лепене на гребен, поради наличието на плочи с различна дебелина в пакетите. Отклоненията не са съществени, но трябва да се съобразим с тази технологична особеност при работа с вата. Поради естеството на структурата на ватата, върху лицевият слой се нанася допълнителен пласт лепило за нейното заздравяване. Допълнителният пласт е необходим и за по-добро заглаждане на повърхността. Особеното е, че пласта се нанася преди полагането на мрежата. Оставя се да изсъхне и на другия ден се започва познатата процедура по монтажа на мрежата. Също така преди да бъде залепена плочата има изискване за нанасяне на предварителен слой по цялата площ на гърба и. След изсъхването на слоя, лепилото се нанася на ивици и точки и се полага на стената.

При полагане на топлоизолационни системи трябва да се съобразяваме с времето и евентуалните му промени. Шпакловките и нанасянето на мазилките не бива да става при дъждовно време или при опасност от превалявания. Не се работи и при наличие на вятър или минусови температури, както и при такива над 30ºC. При студено време или/и наличие на висока влажност на въздуха трябва да се има предвид, че мазилката съхне по-бавно. Грундиране също не се изпълнява при минусови температури и дъждовно време. Ако все пак времето ни изненада и след като нанесем мазилката по фасадата завали, то ние трябва да бъдем подготвени за подобен сценарий. Взимаме найлон, предварително закупен и опаковаме цялата фасада, за да спасим нанесената мазилка от свличане. Най-доброто време за полагане на топлоизолация са месеците Април, Май и Септември, Октомври. Тогава температурите не са толкова високи и времето предлага идеална възможност за работа. Най-подходящи температури за полагане на мазилка са 18-20ºС.